Skip to content

Nerdio Training Camp Agenda

Agenda

*Times are subject to change

Night 1 - Evening Prior to Training Camp

TIME

SESSION

6:00 PM

Cocktail Hour

Join Nerdio for a fun cocktail hour in the hotel bar area. Food and drinks will be provided. See you there!

Day 1 - Training Camp

TIME

SESSION

LENGTH

7:30 AM – 8:30 AM

Breakfast

60 Minutes

8:30 AM – 8:40 AM

Introductions and Lesson Review

10 Minutes

8:40 AM – 9:40 AM

Fundamentals of Azure, M365, AVD and W365

Lesson(s) – 50 minutes 

  • Identity and Accounts in NMM
    • AAD vs AD_DS vs AAD_DS vs AADJ 
    • Importance of Identity when Adding Accounts in NMM 
  • AVD v W365 v M365 and when to use them

Lab – Gaining External Access to NMM 

  • Participants will be invited to access the Nerdio Demo Environment and discuss our fictional client use case 

60 Minutes

9:40 AM – 11:00 AM

Delivering Advanced Automation Strategies

Lesson(s) – 45 minutes 

  • Image Creation Strategies and Best Practices
    • Image Creation and Import 
    • Image Updating and Best Practices 
    • Understanding Sysprep and Images 
    • Image Backup and Restoration 
  • Mastering Consumption with Autoscale
    • What is Autoscale 
    • Types of Autoscale 
    • Cost Savings of Autoscale 
    • Consumption Management with Autoscale 

Lab(s) – 35 minutes 

  • Creating a Host Pool in NMM 
  • Configure Autoscale to deploy desktops automatically 
  • Mastering Host Pool Properties

80 Minutes

11:00 AM – 11:30 AM

The Power of Intel

30 Minutes

11:30 AM – 12:30 PM

Lunch

  • Bonus Lesson in the main room – RI and AHB

60 Minutes

12:30 PM – 2:00 PM

Game Changing – Harness the Power of Scripted Actions

Lesson(s) 

  • Scripted Actions
    • What are Scripted Actions 
    • Delivering OS and Azure scripted actions 
    • Nerdio + Github is a match made in heaven 
    • Automating Scripted Actions 
  • (Bonus) FSLogix
    • Profile Management 
    • Application Masking 

Lab(s) 

  • Applying Scripted Actions to new and existing desktops 
  • Application Masking with FSLogix 

90 Minutes

2:00 PM – 2:15 PM

Planning for Engineering Success

Lesson

  • Understanding how to go from quote to project 

Lab 

  • Nerdio – Estimated vs Deployed reporting 

15 Minutes

2:15 PM – 2:30 PM

Second Break

15 Minutes

2:30 PM – 3:00 PM

AMA and Wrap Up

30 Minutes

3:00 PM – 4:00 PM

Exam (NMM-140)

60 Minutes